De Sint-Elisabethsvloed was erg, maar zó erg ook weer niet

Foto: Museum De Roos

In Museum De Roos in Geertruidenberg is vanaf 18 november de tentoonstelling ‘Van Ramp naar Zegen’ te zien in het kader van 600 jaar ontstaan van De Biesbosch.

De talrijke overstromingen in de Lage Landen werden naar de heiligen vernoemd van wie het de naamdag was. In de geschiedschrijving nam de Sint-Elisabethsvloed uit de nacht van 18 op 19 november 1421 mythische vormen aan. Héél die grote Biesbosch hebben we te danken aan de gewéldige watervloed die een onvoorstelbare ramp veroorzaakte en het landschap in één nacht blijvend veranderde. De Grote Waard –een rijk landbouwgebied, belangrijk voor de economie van  Holland en zeker voor de steden Dordrecht en Geertruidenberg– was zomaar weg, na die superstorm.
Bij de stormramp van november 1421 bezweek een dijk die al danig verzwakt was door o.a. turfwinning en doordat het onderhoud was verwaarloosd (Hoekse en Kabeljauwse twisten).

Economische ramp
Door het gat dat tijdens de stormnacht ontstond, bleef het water maar in- en uit stromen. Daardoor viel het ondergelopen deel van de Waard niet droog. Eind december 1421 brak ook nog eens de rivierdijk bij Werkendam. Vervoer per wagen werd onmogelijk en de polderbewoners moesten zich per boot verplaatsen. Het land kalfde verder af, er vormden zich kreken en zo ontstond de Biesbosch. Ook voor Geertruidenberg was het een economische ramp: de stad werd afgesneden van Holland, dat het voor zijn handelspositie nodig had. Haar bewoners schakelden over op de visserij. Met name in Raamsdonkveer vonden de inwoners werk in de Biesbosch o.a. rietsnijders, griendwerkers,
biezensnijders en vele andere beroepen.

De expositie ‘Van Ramp naar Zegen’ vertelt over de Sint-Elisabethsvloed en de nieuwe beroepen en industrieën die later in en rond de Biesbosch zijn ontstaan, aan de hand van poppendisplays in bruikleen van het Biesbosch Museum Eiland te Werkendam, kaarten, foto’s en schilderijen van Cees Achten.

De expositie duurt t/m 29 mei 2022.
De openingstijden van het museum zijn donderdag en vrijdag van 11.00-15.00 uur, zaterdag van 11.00-16.00 uur en zondag van 13.00-16.00 uur. Het museum is gehuisvest in het pand De Roos, Markt 46 in Geertruidenberg.
Kijk voor informatie over Museum De Roos op www.museumderoos.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen