COLUMN: Samen soep maken

Foto:

Martijn Schraven (1978) is freelance journalist, tekstschrijver, lezer en liefhebber van muziek die al lang niet meer gemaakt wordt. Maar eerst en vooral papa. Thuispapa, om precies te zijn. Dat léék ooit een heel logische keuze. Met regelmaat geeft hij middels zijn columns een inkijkje in zijn dagelijkse beslommeringen.

Samen soep maken

,,Ik ga straks papa helpen met soep maken”, vertelt Laura enthousiast aan een voor mij, en voor Laura, volslagen onbekende mevrouw die we tegenkomen op straat. ,,Oh, dat is lekker”, antwoordt de dame vriendelijk. ,,Ik ben ook dol op soep.” Ze is niet de eerste die hoort dat er vanavond soep op het menu staat. Corine, Laura’s favoriete Jumbo-medewerkster, weet het al. Net zoals de vrouw van de bakker. En zelfs de man met de daklozenkrant bij de uitgang van de Lidl weet het. ,,Dat is mooi, meisje”, zei hij vriendelijk terug. Laura is er helemaal vol van. Ik moet bij herhaling bevestigen dat zij mag helpen. Zij wel en de tweeling niet. Want die zijn nog te klein. Samen koken met papa is alleen voor de gróte meisjes. Laura straalt elke keer wanneer ik het haar bevestig.

Lizzy stond toen ze zo oud was als Laura veel vaker op een stoeltje naast me aan het aanrecht. Maar zij had dan ook geen grotere zus waarmee tijdens het koken ruzie gemaakt kon worden. Ik herinner me die keer dat ik speciaal voor Lizzy een extra ei toe heb gevoegd aan het recept voor broccolitaart. Dit nadat ik haar met oprechte spijt in haar stem tegen het laatst overgebleven ei in het doosje hoorde zeggen: ,,Nee, sorry, jij mag niet mee in de broccolitaart. Jammer hè…” Waarna het eitje een troostende kus kreeg. Ik kon het niet meer over mijn hart verkrijgen het eenzame ei in z’n eentje terug in de koelkast te zetten.

Laura’s hulp bestaat uit het aangeven van de snijplank, de gesneden ingrediënten in een kom doen, room aangeven en helpen met het openmaken van het bouillonblokje. Dat laatste ging best goed, en ik had gelukkig nog een doosje blokjes staan toen bleek dat het meegeleverde blokje na haar vastberaden wijze van openen nogal uit elkaar was gevallen voor het de pan bereikte. ’s Avonds is het eindelijk zo ver. Mama zegt erg benieuwd te zijn, want ook zij hoorde al direct bij binnenkomst dat Laura vandaag het keukenhulpje was. De kleine keukenprinses zelf zit zich vol te proppen met stokbrood. Haar kom soep onaangeroerd een stukje opzij geschoven. ,,Ik hou niet van soep”, zegt ze droogjes, terwijl ze zichzelf een nieuw stokbroodje met kruidenboter smeert.

Tekst: Martijn Schraven
Illustratie: Pix4Profs / Jules Calis

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen