11 t/m 17 oktober: Week van de Veiligheid

Foto:

Met de donkere dagen in de herfst en winter, wordt ook de kans op criminaliteit groter. Want juist dan slaan criminelen het liefst toe.

Met elkaar kunnen we overlast en veel ellende voorkomen. Door goed op te letten en door het nemen van preventieve maatregelen. In de week van 11 tot en met 17 oktober 2021 wordt er tijdens de Week van de Veiligheid in heel het land aandacht aan veiligheid en preventie besteed. Bent u voorbereid op criminaliteit? Lees er meer over en doe mee met de activiteiten.

Drugs, een probleem dat iedereen raakt

Drugs zijn een belangrijke oorzaak van criminaliteit. We kennen allemaal de verhalen van drugslabs, hennepkwekerijen, criminele afrekeningen en witwassen. Maar drugs hebben ook alles te maken met mensen die door een drugsverslaving aan lager wal raken of in het
criminele circuit terechtkomen. Het drugsprobleem en drugscriminaliteit raken daarmee onze hele samenleving.

Bureau Drugszaken

Om drugscriminaliteit aan te kunnen pakken, is het belangrijk dat we met elkaar alert zijn op verdachte situaties. Bureau Drugszaken geeft trainingen en demonstraties in het herkennen en signaleren van drugsgerelateerde criminaliteit.

Herken drugscriminaliteit Demonstratie op dinsdag 12 oktober

Op dinsdagmiddag 12 oktober 2021 maakt Bureau Drugszaken een ‘opbouwset’ met aanwijzingen en materialen die bij de productie van drugs worden gebruikt. We nodigen u van harte uit om langs te komen om zo meer inzicht te krijgen in verdachte situaties. Ook zijn
politie en gemeente er aanwezig om vragen te beantwoorden!

Locatie: Weekmarkt Raamsdonksveer. Op 12 oktober van 12.00 tot 16.00 uur.

—-

Maak je huis inbraakproof

Voorkom inbraak

Uw huis beter beveiligen is de beste garantie tegen inbraak. Uit cijfers blijkt dat 9 van de 10 van alle inbraken worden gepleegd door ‘gelegenheidsinbrekers’. Een raam op een kier, een voor- of achterdeur met slechte sloten, een uitstekende cilinder en ouderwetse raambomen zijn ideale kansen om ongevraagd binnen te komen. En vaak heeft een inbreker maar 30 seconden
nodig om zijn slag te slaan.

Neem maatregelen

Door goede verlichting, stevig hang- en sluitwerk en degelijke ramen en deuren wordt de kans op een inbraak veel kleiner. Daarom is de gemeente Geertruidenberg vorig jaar een project gestart gericht op inbraakbeveiliging. We werken daarbij samen met ‘Inbraakproof’ een bedrijf dat is gespecialiseerd in het beter beveiligen van woningen en bedrijven.

Doe een gratis veiligheidsscan

U kunt via Inbraakproof.nl een veiligheidsscan laten uitvoeren, waarbij gekeken wordt naar de inbraakgevoeligheid en mogelijke aanpassingen. Met eventueel het Politiekeurmerk Veilig Wonen als eindresultaat. Ga naar inbraakproof.nl of bel 0800-0084 voor het inplannen van een gratis adviesgesprek. Het gesprek kan zowel online als bij uw thuis.

Veilig thuis: Informatieavond op 14 oktober

Wilt u eerst meer informatie. Kom dan naar de informatieavond. Inbraakproof verzorgt een presentatie Daarnaast vertellen Thebe Extra en Project Langer Thuis over zaken als babbeltrucs, inbraakbeveiliging en brandbeveiliging. U kunt u hiervoor inschrijven door te bellen naar 14 0162 of stuur een e-mail naar [email protected].

Locatie: Raadszaal van het gemeentehuis in Raamsdonksveer. Op 14 oktober van 19.00 tot 21.00 uur.

—–

Burenruzie? Buurtbemiddeling helpt!

Heeft u een conflict met de buren? En lukt het niet om er samen uit te komen? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling helpt ruziënde buren het gesprek met elkaar aan te gaan. Op een rustig moment, in het bijzijn van twee neutrale bemiddelaars, kunnen irritaties en frustraties naar elkaar uitgesproken worden. De betrokken buren kunnen afspraken maken om de overlast te verminderen of voorkomen. Buurtbemiddeling is bereikbaar via telefoonnummer 0162 748600 of per e-mail [email protected].

Meld Misdaad Anoniem

Er kunnen redenen zijn waardoor u zelf niet naar de politie durft te gaan. Bijvoorbeeld omdat u de dader kent en misschien kent de dader u ook. Maar u heeft wel informatie en u vindt dat u die moet doorgeven. In dat geval kunt u altijd terecht bij Meld Misdaad Anoniem.
Meld Misdaad Anoniem is het onafhankelijke  meldpunt waar u informatie kunt geven over criminaliteit. U kunt er zonder jezelf bekend te maken inlichtingen geven. Dat kan zijn over moord en doodslag, mishandeling, overvallen, brandstichting, drugshandel, wapen- of mensenhandel, maar ook over fraude en corruptie.

——

Cybercrime: Laat u niet oplichten

Internet: bijna niemand kan (of wil) meer zonder. Bovendien heeft u een computer en internet nodig om veel zaken makkelijk thuis te kunnen regelen. Ook criminelen weten dat en ze doen er alles aan om u via internet te misleiden of uw bankrekening leeg te halen. Hoe zorg u er zelf voor dat u online veilig bent? Hieronder een aantal aanbevelingen:

Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn;
■ Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts) tegenhouden die een virus kunnen bevatten).
■ Gebruik sterke wachtwoorden.
■ Klik nooit zomaar op een link. Eerst checken, dan klikken!
■ Stel een tweestapsverificatie in. U voegt hiermee een extra beveiligingslaag toe aan uw e-mailaccount of social media.
■ Geef nooit uw inloggegevens af; ook uw bank zal u nooit om inloggegevens of pincodes vragen.
■ Bij een scheiding (werk of privé) moet u ook digitaal scheiden: verander wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloudaccounts.
■ Maak regelmatig een reservekopie van waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s en documenten).

Kijk regelmatig op www.veiliginternetten.nl. U vindt er tips en u krijgt ook regelmatig informatie over nieuwe vormen van cybercriminaliteit.

——–

Lever uw wapen nu in

Drop je knife 

U weet het vast wel: wapens zijn verboden. Toch wordt de samenleving regelmatig opgeschrikt door steekincidenten. En vaak zijn daar jongeren bij betrokken. Dat zij een wapen dragen heeft verschillende redenen. Het kan zijn uit angst, om stoer te doen of om anderen te bedreigen. Veel jonge mensen hebben niet door dat ze grote risico’s lopen door een wapen te dragen, of nog erger, het te gebruiken.

Inleveractie steekwapens

Tijdens de Week van Veiligheid worden jongeren aangemoedigd om hun steekwapens in te leveren bij de politie. Doe het, voor het te laat is! Ga naar www.dropjeknife.nl om te zien welke inleverpunten er bij u in de buurt zijn.

———

Week van de Veiligheid voor ondernemers

De gratis e-learning laat je niet overvallen en de e-learning voorkomen van en omgaan met agressie en winkeldiefstal zijn speciaal voor ondernemers om binnen een korte tijd veel tips en tricks te krijgen. Aan het einde van de e-learning zal er ook een digitale toets zijn waar alle tips en tricks gelijk in gebruik worden genomen.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid organiseert voor elk thema een talkshow. Zo wordt er een talkshow gehouden op maandag 11 oktober over cyber en digitale veiligheid, op dinsdag 12 oktober over het thema overvallen, woensdag 13 oktober ondermijning en donderdag 14 oktober geweld. De uitzendingen starten om 19:30 uur. Voor meer informatie kun je kijken op maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Bron: Gemeente Geertruidenberg

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen