Orange the World 2021

Foto:

Gemeente Geertruidenberg zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt vanaf 25 november het gemeentehuis oranje.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen.

In Nederland doen inmiddels het overgrote merendeel van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne. De gemeente Geertruidenberg doet dit jaar ook mee en kleurt het gemeentehuis oranje. Burgemeester Marian Witte: “In ons land krijgen jaarlijks nog steeds veel vrouwen te maken met geweld. Door mee te doen aan deze campagne vragen we aandacht voor de veiligheid van vrouwen en meisjes. Het is belangrijk dat vrouwen zich in de gemeente Geertruidenberg, maar vanzelfsprekend overal, veilig voelen. ”

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Tijdens de campagne wordt iedereen uitgenodigd om zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl.

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Maak (anoniem) een melding van geweld

Er zijn organisaties die u kunnen helpen als u slachtoffer bent geworden van (huiselijk) geweld.

Bent u zelf slachtoffer van geweld? Of denkt u dat een vriendin slachtoffer is van geweld? Meld dit dan bij een hulpinstantie. Bijvoorbeeld bij een van de volgende:

De Kindertelefoon: 0800-0432 (gratis) of praat via de chat met een hulpverlener.
De politie: 0900-8844.
Meld Misdaad Anoniem: Anoniem een melding maken van huiselijk geweld? Bel 0800-7000 of meld misdaad anoniem via internet .
Vooreenveiligthuis.nl: 0800-2000.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen