COLUMN: Duimpjes omhoog

Foto:

Martijn Schraven (1978) is freelance journalist, tekstschrijver, lezer en liefhebber van muziek die al lang niet meer gemaakt wordt. Maar eerst en vooral papa. Thuispapa, om precies te zijn. Dat léék ooit een heel logische keuze. Met regelmaat geeft hij middels zijn columns een inkijkje in zijn dagelijkse beslommeringen.

Duimpjes omhoog

Laura staat aan het aanrecht zelf haar boterham te smeren. Elke handeling benoemt ze hardop. ,,Nu pak ik de pindakaas. Kijk, dit is hem. Hier heb ik het mes.” En: ,,Ik pak nu dit bord en dat zet ik hier zo neer.” In een andere tijd of in een ander gezin, zou dit misschien tot zorgen leiden omtrent het psychisch welbevinden van een kind dat zo in het luchtledige praat. Hier niet. Ik weet namelijk wat ze aan het doen is. Dat zie ik aan de tablet die ze naast zich neer heeft gezet. Mijn dochter (3) is aan het vloggen. Dat ze de tablet wel in de foto stand heeft staan, maar niet op opnemen, doet aan het plezier niets af. Lizzy (5) eet ondertussen een boterham. Ze hoort Laura bezig en zonder op te kijken van haar eigen tablet vraagt ze: ,,Voor hoeveel duimpjes gaan we?” Laura antwoordt direct. ,,Achtentwintig.” Lizzy kijkt nu wel even op en knikt dan: ,,oké”.

Vlogs zijn, vooral bij Lizzy, razend populair. Het naspelen daarvan ook. Vooral Lizzy is bijzonder creatief in het bedenken van ‘challenges’. Bijvoorbeeld om in een bepaalde tijd met een beperkt aantal kleurtjes een kleurplaat te maken. Of het showen van haar armbandjes en andere frutseldingetjes. Minder blij was ik met de ‘pranks’ waarbij ze het leuk vond om telefoons, afstandsbedieningen en sleutels te verstoppen.  Het gebedel om duimpjes, wat al die vloggers doen, hoort daar bij. Hoe meer likes en reacties op je filmpje, hoe hoger je scoort in het YouTube algoritme en, uiteindelijk, hoe meer je verdient. Ik vind Laura nog zeer bescheiden met haar 28 likes. Het duimpje omhoog/duimpje omlaag-principe heeft inmiddels ook zijn weg naar onze eettafel gevonden. Om mij te voorzien van feedback, welteverstaan. ,,Ik vind het zó, pap”, zegt Lizzy met de duim ergens halverwege.  Laura laat weten dat ze ‘de aardappeltjes duimpje omlaag vindt’. En daar heb ik dan een uur voor in de keuken gestaan.

Mocro Maffia-acteur, rapper en vlogger Bilal Wahid kreeg afgelopen week overigens heel wat meer duimpjes omlaag. De knuppel die in een livestream een twaalf jarig joch voor schut zette met een enorm slecht voetbalkleedkamer ‘grapje’ kreeg terecht een bak ellende over zich heen. Ik hoop dat er voor het kereltje dat z’n plasser liet zien, adequate begeleiding is. Het Mocro-mallootje wens ik iets meer gezond verstand toe en ik mag lijden dat de rechter hem als taakstraf verplicht mee laat doen in het programma Gewoon. Bloot. waar vorige week nog zoveel om te doen was. Laat hem maar in z’n blote piel voor gans het volk verschijnen. En die toegezegde 17.000 euro, die moet hij natuurlijk gewoon overmaken. De mafklapper.

Ik ben blij dat mijn meiden enkel nog kunnen kijken naar filmpjes, en nog niks kunnen uploaden of streamen. Nog niet, zo realiseer ik me terdege. Tegen de tijd dat ze dit wel gaan kunnen, zullen we nog de nodige gesprekjes moeten gaan voeren over de do’s en vooral de dont’s van internetgebruik.

Voorlopig koester ik de momenten dat ik een duimpje omhoog krijg voor de spaghetti of de pannenkoeken en krijgen zij van mij twee dikke duimen omhoog wanneer ze hun bord netjes leeg hebben.

Tekst: Martijn Schraven
Illustratie: Pix4Profs / Jules Calis

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen