Deltawerken en familiegeheim vormen basis voor nieuwe thriller Angelique van der Bijl

Een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans in Zeeland bracht Angelique van der Bijl op het idee haar tweede psychologische thriller daar te laten afspelen. ‘Ik raakte gefascineerd door het omvangrijke project van de bouw van de Deltawerken in Nederland.

Iedereen kent de Deltawerken en weet dat ze gebouwd zijn na de watersnoodramp van ’53, maar je wordt je er pas van bewust hoeveel invloed dit project op Nederland heeft gehad als je je er meer in verdiept. Ik kocht naslagwerken en tijdens het lezen ontstond in mijn hoofd het idee om deze geschiedenis als rode draad te gebruiken in mijn tweede boek.’

Zilte Zeelucht

Hoewel de schrijfster in eerste instantie geen band met Zeeland had, is dit door het schrijven van Het weeskind van Haamstede voorgoed veranderd. ‘Westenschouwen, Burgh-Haamstede en Domburg zijn de plaatsen waar het zich grotendeels afspeelt en waar ik tijdens het schrijfproces de verhaallijnen bedacht en uitwerkte. Bij het ruiken van de zilte zeelucht zal ik voor altijd denken aan deze periode in mijn leven waarin ik het Weeskind van Haamstede heb geschreven,’ aldus van der Bijl.

Familiegeheim

In Het Weeskind van Haamstede gaat Isa op zoek naar de moordenaar van haar moeder om ook voor zichzelf de antwoorden te vinden op de vragen die ze nooit aan haar moeder heeft gesteld. Als Isa ontdekt dat haar schoonmoeder Hannah betrokken lijkt te zijn bij de moord, ontketent Isa ook bij Hannah opnieuw de vraag waarom ze dertig jaar geleden besloot bij haar man te blijven, terwijl ze de beslissing had genomen om bij hem weg te gaan. Het gezinsdrama dat zich toentertijd binnen de familie van Hannah heeft afgespeeld, lijkt hierin een cruciale rol te spelen en langzaam ontrafelt Isa het lang bewaarde familiegeheim wat de levens van Isa en Hannah volledig ontwricht.

Waarheid

Van der Bijl kiest bewust voor een psychologische insteek in haar thrillers. ‘Naast spanning vind ik in boeken de innerlijke conflicten van de hoofdpersonages interessant. Sommige gebeurtenissen worden verzwegen en kunnen jarenlang verborgen blijven tot op een onverwacht moment iemand iets doet of zegt waardoor de waarheid boven water komt. Heeft die persoon het verleden achter zich gelaten en komt het voort uit onoplettendheid of teert diegene van binnen langzaam weg en komt het door schuldgevoel dat de waarheid naar boven komt? Ik heb getracht deze innerlijke conflicten uit te diepen in een spannend verhaal en ik hoop daarin geslaagd te zijn.’

De boekpresentatie van Het Weeskind van Haamstede zal plaatsvinden op vrijdag 8 februari in Café de Tijd, Kerkstraat 8-A, 4921 BB Made, aanvang 19.30 uur. U bent van harte uitgenodigd voor deze boekpresentatie.

Auteur: Angelique van der Bijl
Titel: Het Weeskind van Haamstede

ISBN 978-90-8660-367-1
Prijs € 20,50
Interview met de auteur: https://www.ellessy.nl/?page_id=4939#aq-tab-interview3
Fragment uit het boek: https://www.ellessy.nl/?page_id=4939#aq-tab-leesfragment2

Het Weeskind van Haamstede is verkrijgbaar via elke reguliere boekhandel en via internet.

Voor meer informatie of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met  Larry Iburg van Uitgeverij Ellessy op 026-3272030 of via uitgeverij.ellessy@inter.nl.net.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen