Statement gemeente Geertruidenberg opkopen woningen door beleggers

Foto:

In de Besluitvormende raad van 27 januari jl. is ons ter oren gekomen, dat beleggers/opkopers op steeds brutalere wijze proberen inwoners over te halen tot de verkoop van hun woning.

Er wordt een mooi plaatje geschetst: direct een koper, geen makelaarskosten en zelfs de mogelijkheid tot het terug huren van de woning. Met flyers in de bus worden inwoners van onze gemeente verleid tot het onderhands verkopen van hun woning.

Reactie gemeente

De gemeente Geertruidenberg is niet te spreken van deze ontwikkeling op een reeds overspannen woningmarkt. Als onze woningmarkt op dit moment iets vooral niet nodig heeft, zijn het vastgoedbeleggers die de kansen van de reguliere woningzoekende, en dan met name de starter, nog meer verkleinen. De situatie is voor deze doelgroep al moeilijk genoeg, kun je al iets financieren, leg je het als starter af tegen een vastgoedbelegger die zonder voorbehoud van financiering de woning voor je neus wegkaapt. Op deze manier zelfs al voordat de woning überhaupt de markt op is geweest.

Boodschap aan verkopers

Als gemeente willen we particulieren waarschuwen voor dit soort vastgoedbeleggers. Er zijn weinig voordelen voor u als verkopende partij. Wellicht lijkt het besparen op makelaarskosten interessant, maar vergeet niet dat u de huidige markt ook zijn werk kunt laten doen en dan mogelijk meer voor uw woning krijgt dan door deze vastgoedbeleggers. Tevens roepen wij u ook op te denken aan de woningzoekende uit uw eigen gemeente. Gun de starter een kans op deze markt.

Boodschap aan beleggers

Als gemeente zijn wij allerminst blij met uw inmenging in deze markt. Daarbij willen wij u er heel duidelijk op wijzen dat onze gemeenteraad in april 2021 beleid heeft vastgesteld dat het huisvesten van internationale medewerkers in reguliere woningen in de kern niet toestaat. Tevens is er een nieuw bestemmingsplan in ontwikkeling, dat inhoudt dat woningen in de kern enkel nog bewoond mogen worden door een huishouden. Alle andere vormen van huisvesting zijn dan niet langer toegestaan, waar ook op zal worden gehandhaafd.

Bron: Gemeente Geertruidenberg

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen