Tariefswijziging van Eneco, Greenchoice en Essent is te kort dag: zo vecht je hem aan

Foto: PixaBay

Energiemaatschappijen Eneco, Greenchoice en Essent zorgden gisteren met de aankondiging van een tariefsverhoging voor veel onrust onder hun klanten. De flinke verhoging gaat per 1 oktober in, maar het is niet toegestaan om op zo’n korte termijn een wijziging door te voeren. Als jij zo’n verhoging hebt gekregen, kun je er bezwaar tegen maken. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) moeten wijzigingen in je contract dertig dagen van te voren worden gemeld. Dat is wettelijk vastgelegd. Ook tariefswijzigingen vallen onder deze bepaling, zegt ACM-woordvoerder Tjitte Mastenbroek. ‘De termijn van dertig dagen is ook geregeld in de Elektriciteitsrichtlijn’, voegt hij toe. De verhoging van Eneco, Greenchoice en Essent mag dus niet.

Bezwaar maken tegen je tariefverhoging

Volgens Mastenbroek kun je als klant kun je bezwaar maken tegen de tariefsverhoging. Op de site Consuwijzer staat een voorbeeld van een klachtenbrief. Met deze brief kun je zeggen dat je niet instemt met de verhoging.

Geld besparen door prijsverhoging op te schuiven

Mastenbroek adviseert dat je je leverancier vraagt om bevestiging dat de tariefswijziging 30 dagen na de aankondiging ingaat. Daarmee zou je de prijsverhoging kunnen verschuiven van 1 oktober naar zo’n drie weken daarna. Mogelijk scheelt je dat geld op de energierekening.

Als je energieleverancier geen respons stuurt op je eis, dan kun je naar de onafhankelijke Geschillencommissie stappen. Als je nalaat om bezwaar aan te tekenen, dan gaat de prijsverhoging gewoon door.

Waarom zo’n late tariefsverhoging? Eneco reageert

RTL vroeg aan de energiebedrijven waarom ze zo laat waren met hun aankondiging. Een Eneco-woordvoerder stelt dat het bedrijf in de algemene voorwaarden heeft opgenomen dat tariefswijzigingen uiterlijk 10 kalenderdagen voor de ingang van de nieuwe tarieven hoeft door te geven. Eneco informeert haar klanten zo kort van tevoren vanwege haar inkoopstrategie, zegt de woordvoerder. ‘We proberen zo kort mogelijk op de markt in te kopen, in september kopen we nog in voor oktober.’

Greenchoice kon niet antwoorden op vragen van RTL, maar heeft net als Eneco een termijn van 10 dagen in de algemene voorwaarden staan. Essent reageerde ook niet op vragen.

Sta je niet zwak als je bezwaar maakt tegen Eneco en Greenchoice, aangezien zij doen wat in hun algemene voorwaarden staat? Dat hoeft niet het geval te zijn. Dat iets in algemene voorwaarden is opgenomen, betekent niet dat het rechtsgeldig is, zegt de Consumentenbond.

Bron: radar.avrotros.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen