Beelden gezocht van de watersnoodramp in Brabant

Foto: regionaalarchieftilburg.nl / Fotograaf onbekend

Zeventig jaar geleden werd Nederland getroffen door een van de zwaarste natuurrampen uit onze nationale geschiedenis. In de nacht van zaterdag 31 januari op 1 februari kwam het water. Regionaal Archief Tilburg beheert archiefstukken uit de gemeenten Oosterhout, Drimmelen en Geertruidenberg die ook te kampen hadden met overstromingen.

Zeventig jaar later is op het Twitteraccount van het archief van minuut tot minuut te volgen wat er in die gemeenten gebeurde. Ook doet het archief een oproep aan mensen die nog films hebben van de watersnoodramp en de periode van wederopbouw daarna.

Serie foto’s van de watersnoodramp

In 2021 ontving het archief een indrukwekkende serie foto’s van de effecten van de watersnoodramp in het westen van Brabant. Ze tonen de verwoestende kracht van het water en hoe zo goed mogelijk hulp wordt verleend. De foto’s zijn van grote historische waarde en maken sinds het publiceren ervan veel reacties los.

Vanwege de 70ste herdenking van de watersnoodramp is Regionaal Archief Tilburg op zoek naar filmmateriaal van deze noodlottige nacht en de indrukwekkende nasleep in de daaropvolgende maanden. Nu kunnen we nog de verhalen van ooggetuigen optekenen en de ramp zo compleet mogelijk archiveren, zodat het nooit vergeten wordt.

Filmbeelden gezocht

Regionaal Archief Tilburg zoekt specifiek naar beelden uit de gemeenten Geertruidenberg, Drimmelen en Oosterhout. Oude, originele filmrollen laat het archief digitaliseren, waarna zowel het originele als het digitale exemplaar bewaard worden. De films zullen na digitalisering getoond worden in de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg en op Brabantinbeelden, het foto- en filmgeheugen van Brabant.

Mensen die filmbeelden hebben van de ramp en deze aan Regionaal Archief Tilburg willen schenken, sturen een mail naar [email protected]. Vermeld daarin kort wat er op de film te zien is, waar de film gemaakt is, wie de filmer is en of het om een originele filmrol gaat of een latere kopie.

De watersnoodramp van minuut tot minuut op Twitter

Op 31 januari en 1 februari gaat Regionaal Archief Tilburg live twitteren over de watersnoodramp. Aan de hand van archiefstukken wordende gebeurtenissen van minuut tot minuut gevolgd. Waar de inwoners zeventig jaar geleden in de nacht overvallen werden, wordt nu inzichtelijk hoe deze ramp in de gemeenten Hooge en Lage Zwaluwe, Made en Drimmelen, Terheijden, Oosterhout, Geertruidenberg en Raamsdonk zich ontwikkelde. De tweets worden geplaatst op het Twitteraccount van het archief @RATilburg en zijn te herkennen aan #watersnoodramp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen