Woorden en daden

Foto:

In de afgelopen maanden maakten de gemeenteraad, het college van B&W, de gemeentesecretaris en de griffier stappen om het lokaal bestuur in gemeente Geertruidenberg te verbeteren. Nadat het vorig jaar regelmatig botste besloten zij samen dat het tijd was voor verandering.

Botsen en schuren maar met respect

Botsen en schuren mag natuurlijk binnen de politiek. Raadsleden hebben een verschil in persoonlijke en politieke inzichten. Dat is goed, want dat is waar u als inwoner tijdens de verkiezingen een stem op uitbrengt. Maar het moet wel vooral botsen op inhoud en niet tussen personen. In een notendop was dat de conclusie van de bijeenkomst op 28 juni. Discussie is goed, maar met respect voor elkaar.

De afspraken

Niets nieuws onder de zon denkt u misschien. In theorie niet. Maar de praktijk is soms weerbarstiger. Bij eerdere bijeenkomsten bleek al bij iedereen de bereidheid om met elkaar een verbeterslag te maken. Dat is een goede start, maar een goed vervolg is minstens zo belangrijk. Om dit gevoel vast te houden werd op 28 juni het volgende besloten:

  • We investeren in elkaar, ook informele gesprekken zijn belangrijk om elkaar beter te leren kennen. En we maken tijd voor reflectie naar elkaar.
  • Afspraak = afspraak.
  • We maken beter gebruik van de wijsheid van de groep, want ieder raad- en burgerlid heeft specifieke kennis. Burgerleden krijgen bovendien een duidelijke rol.
  • Voor het contact met onze inwoners, maatschappelijke organisaties, verenigingen en bedrijven willen we meer tijd vrijmaken. Donderdag is onze vaste vergaderdag.
  • Het presidium is een agendacommissie en het ronde tafel gesprek wordt een vast onderdeel van de raadscyclus. We hanteren 1 vergadercyclus per maand (m.u.v. het zomerreces) en zorgen voor een gestructureerde aanpak van onze vergadercyclus.
  • We gaan efficiënter vergaderen.
  • De griffier krijgt ondersteuning van een raadsadviseur/plaatsvervangend griffier. Zo kunnen we de communicatie van de gemeenteraad verder vormgeven. We breiden bovendien onze digitale participatiemogelijkheden uit.
  • We benutten het potentieel aan betrokken inwoners.

Verandering heeft tijd nodig

Natuurlijk zijn we er daarmee nog niet. Op veel punten is verdere verdieping en uitwerking nodig. U mag ervan uitgaan dat we hiermee de komende tijd aan de slag gaan en blijven. Want verandering heeft tijd nodig en die gunnen wij elkaar!

Volg de raadsvergaderingen

We nodigen u graag uit de komende tijd onze raadsvergaderingen te volgen, online, via de SLOG of in de raadszaal (als het weer kan binnen de coronamaatregelen). Daar kunt u ons beoordelen op onze woorden én onze daden! Laat ons ook gerust weten wat u ervan vindt. Dat kan via de griffier: [email protected]

Bron: Gemeente Geertruidenberg

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen