Podcast Van Het Vat: Een nieuw Zundert bier is dichterbij dan je denkt.

Foto: Pix4Profs / Jan Stads

Sinds 2013 kent Nederland twee verschillende trappistenbieren: La Trappe van brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot en Zundert van brouwerij De Kievit in Zundert. Wanneer een bier een trappistenbier is, dat is niet altijd voor iedereen even duidelijk. “Trappistenbier is niet een soort bier”, zo vertelt broeder Christiaan van Zundert in de podcast Van Het Vat: “Trappistenbier is trappistenbier als het een bepaalde herkomst heeft.”

Jarenlang kende de wereld zeven verschillende trappistenbrouwerijen: zes in België en één in Nederland. Inmiddels ziet het bierlandschap er heel anders uit en kennen we elf verschillende trappistenbrouwerijen, waaronder sinds 2013 dus ook het bier uit Zundert. Om zichzelf ‘trappist’ te mogen noemen moet het bier wel aan een aantal regels voldoen, zo legt broeder Christiaan uit: “Dat wil zeggen dat het gebrouwen wordt binnen de muren van een trappistenklooster, door de monniken of onder toezicht van de monniken en als de opbrengsten van de brouwerij ten goede komen aan het levensonderhoud en eventueel ook voor goede doelen.” Pas wanneer aan alle drie deze regels wordt voldaan krijgt het bier het stempel Authentic Trappist Product.

Zundert bieren

Inmiddels heeft Zundert twee verschillende bieren in het assortiment. In 2013 startte de brouwerij met de ‘Zundert 8’ die toen nog gewoon ‘Zundert’ heette. Een bier dat niet zomaar tot stand kwam, vertelt brouwmeester Constant Keinemans in de podcast: “We zijn met de monniken verschillende bieren gaan proeven en dat liep uiteen van een rookbier, tot een witbier tot aan een kersenbier. De monniken wilden duidelijk geen kopie van een al bestaand trappistenbier, het moest iets unieks worden.” Na lang proeven en proberen ontstond zo het eerste Zundertse trappistenbier.

Vijf jaar later kwam daar een tweede bier bij: “Al heel snel toen we bezig waren kwam de vraag; komen er nog meer bieren bij jullie?”, vertelt broeder Christiaan. “Dat hebben we steeds afgehouden, pas toen het vijfjarig bestaan in zicht kwam zijn we gaan nadenken over een tweede bier.” Inmiddels bestaat de brouwerij acht jaar en opnieuw wordt er al vaak gevraagd naar een volgend bier, een ‘Zundert 9’ bijvoorbeeld. “En die hebben we al”, verklapt Constant. “Pak een halve 8, pak een halve 10, mix het bij elkaar en je hebt de 9.” Een recept dat binnen de abdij al regelmatig wordt gebruikt, zo blijkt uit de podcast Van Het Vat.

Podcast

De podcastaflevering over Trappistenbier en Zundert is te luisteren via de verschillende podcast apps, Spotify en via de website van Van het Vat. Ook vind je de link naar de podcast rechtsboven op de homepage van onze website.

Van Het Vat – De podcast voor bierliefhebbers

Bron: Jasper Stads
Podcastmaker Van Het Vat

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen