Theresiakwartier

Foto:

In 2018 klopte zorgaanbieder Prisma aan bij de gemeente om te vertellen over de toekomstplannen. Al snel was duidelijk dat de locatie aan de Sint Theresiastraat er over een paar jaar heel anders uit zou kunnen zien.

Prisma maakte de keuze twee locaties af te gaan stoten (Beethovenlaan 1 en Varenstraat 20). Daarnaast waren er plannen voor een nieuw kindcentrum en nieuwe, moderne huisvesting waar zorg verleend kan worden. Ook gaf Prisma aan dat zij niet langer het hele terrein aan de Sint Theresiastraat nodig zullen hebben. En dat er een groot deel vrij zou komen voor ontwikkeling.

Een plek met eigen karakter

Van kerk met klooster en onderwijs, naar ziekenhuis, naar zorg voor een bijzondere groep inwoners van onze gemeente. De locatie is voor Raamsdonksveer altijd een belangrijke plek geweest. De unieke ligging naast het centrum, maar in de luwte van onder andere de Grote Kerkstraat en de Koningstraat, maakt dat de plek een eigen karakter heeft en dat willen we zo houden. Samen met Rezidenz Development en Pauwert Architecten is Prisma in overleg met de gemeente het gebied vorm gaan geven.

Nieuwe woningen, studio’s, appartementen en een dagbehandelingscentrum

Het gebied bevat 32 wooneenheden waar de cliënten van Prisma onder begeleiding wonen. Daarnaast komt er een nieuw dagbehandelingscentrum waar kinderen en jongvolwassenen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit alles in nieuwe moderne gebouwen waar het kind centraal staat. Parkeren voor Prisma gebeurt op een eigen parkeerterrein welke straks vanaf de Brejaartstraat bereikbaar is. De busjes die de kinderen komen halen en brengen kunnen straks vanaf de Brejaarstraat het gebied in rijden. Via de Grote Kerkstraat kunnen ze het gebied weer uit. Voor gewoon autoverkeer is deze route afgesloten.

De locatie biedt straks ruimte voor starters en éénpersoonshuishouden in 29 studio’s, variërend van 44 tot 62 m2. Maar ook 27 appartementen van 73 tot 132 m2. Een perfecte plek voor doorstromers naar een thuis waar ze ook op latere leeftijd nog lang kunnen blijven wonen. Daarnaast komen er ook 16 grondgebonden eengezinswoningen.

Een gebied met veel groen, waar verschillende doelgroepen straks hun plek gaan vinden. Tussen de gebouwen is veel groen en de auto is te gast in de buurt. Een deel van de bestaande bomen is ingepast in het plan. Maar ook de dierenweide die nu al aanwezig is krijgt een nieuwe belangrijke plek in het gebied.

De overeenkomst is getekend

De gemeente, Prisma en Rezidenz hebben op 2 november de overeenkomst getekend voor verdere ontwikkeling. De sloop van de gebouwen is in volle gang. En de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van Prisma is onlangs verleend.

Voor het woningbouwdeel is Rezidenz aan zet. Het ontwerpbestemmingsplan voor dit deel ligt tot en met 1 december ter inzage. Vastelling van het bestemmingsplan staat gepland voor de gemeenteraadsvergadering van 27 januari 2022.

Het huidige dagbehandelingsgebouw blijft tijdens de bouw van Prisma open. Zodra de nieuwbouw van Prisma gereed is, kan de sloop van dit gebouw starten. Verwacht wordt dat de bouw begin 2022 kan beginnen.

Een prettig gebied voor iedereen

Transformeren van het gebied gaat stapsgewijs. Straks is het een prettig gebied voor alle bewoners. Maar ook een plek waar je als buitenstaander graag door heen wandelt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen