In het jaar dat we 80 jaar vrijheid vieren, stonden we ook in de gemeente Geertruidenberg op 4 mei om acht uur 2 minuten stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers vanaf de tweede wereldoorlog tot heden. In de kern Geertruidenberg staan aan de Stadsweg een over de Veste uitkijkend oorlogsmonument met een herdenkingsklok. Afgelopen zondag werd hier namens het gemeentebestuur een krans gelegd.
Na het luiden van de Herdenkingsklok door de Bergsche Battery zong het Schipperskoor Recht Zo Die Gaat enkele liederen. In de toespraak van wethouder van Rooij kwam het verhaal van Adrianus Baltus Bommezijn en zijn vrouw Jeanne de Rochemont naar voren. Bommezijn werd in 1882 in Geertruidenberg geboren. Hij was rechter in Den Haag; gaf tijdens de bezetting onderdak aan neergeschoten piloten en geheimagenten die probeerden terug te keren naar Engeland. Toen zijn hulp aan het verzet door de Duitsers werd ontdekt, werd hij gearresteerd en opgesloten in het Oranjehotel in Scheveningen. Bommezijn kreeg het stempel ’Nacht und Nebel’, een veroordeling tot een leven dat langzaam moest verdwijnen in stilte. Via een lange weg van verschillende kampen kwam hij uiteindelijk in Vaihingen an der Enz terecht. ’s Winters moest hij in de steengroeve werken onder erbarmelijke omstandigheden. Uiteindelijk overleed hij aan de gevolgen van uitputting, mishandeling en kou.
Ieder jaar draagt een kind van een basisschool in Geertruidenberg een eigen geschreven gedicht voor. Dit jaar was dat Sarah, leerling van basisschool De Vuurvlinder.
Ook namens de veteranen werd een bloemstuk neergelegd bij het monument. Hierna volgde de Last Post en de 2 minuten herdenkingsstilte. Het Schipperskoor zette hierna het volkslied in. Alle aanwezigen legden vervolgens bloemen neer en werden uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in de Gertrudisstaete.
Bron: Commissie 4 mei Dodenherdenking Geertruidenberg