Plukroute Hank uitgeroepen tot meest circulaire burgerinitiatief van Brabant

20 mrt , 16:00 Nieuws
plukroute hank wint kringlogo prijs 2025
Jorn van Essen

Plukroute Hank wint de Kringlogo-prijs voor het meest circulaire burgerinitiatief van Noord-Brabant. Deze aanmoedigingsprijs is in het leven geroepen door de Brabantse Milieufederatie en de winnaar is geheel toepasselijk in de Week van de Circulaire Economie bekendgemaakt. De onderscheiding wordt jaarlijks in meerdere provincies uitgereikt om de kracht te vieren van inwoners die met lokale initiatieven hergebruik van spullen en grondstoffen stimuleren. Daarmee hoopt de organisatie ook anderen te inspireren aan de slag te gaan met een circulair idee.

Duurzaamheid centraal
De kwaliteit van de inzendingen was ook dit jaar groot, in Brabant werden 8 initiatieven genomineerd voor de burgerinitiatievenprijs. De keuze viel uiteindelijk op Plukroute Hank. Volgens de jury staat bij Plukroute Hank duurzaamheid centraal: ”Compost voedt de gewassen, snoeiafval wordt hergebruikt, en kinderen spelen met natuurlijke materialen. Workshops, een zadenbibliotheek en recepten stimuleren bewoners om zelf aan de slag te gaan. Met extra steun wil het initiatief investeren in gereedschap, materialen en koffie om de gemeenschap verder te verbinden.”

Delen wat de natuur levert
Femke Dingemans, directeur-bestuurder van de Brabantse Milieufederatie, reikte de prijs uit in Hank. Volgens Femke combineren de vrijwilligers van Plukroute Hank activiteiten en educatie rondom biodiversiteit en groen met duurzaam en circulair gedachtegoed. “Veel mensen denken bij circulariteit aan grote recyclingbedrijven en publiekscampagnes. Maar Plukroute Hank laat mensen zien dat je veel kunt doen, besparen en verduurzamen als je samen met je buren deelt wat de natuur levert. Dat laten jullie zien met de zadenbibliotheek, maar ook door kinderen weer te enthousiasmeren over het gebruiken van natuurlijke materialen uit de omgeving. Het belangrijkste aan circulariteit is dat we minder nieuwe spullen en materialen kopen en maken. Dat dragen jullie door educatie en activiteiten uit aan buurt- en dorpsgenoten.”  

Eetbaar groen
Plukroute Hank plant openbaar groen in met eetbare gewassen, verzorgt het onderhoud en organiseert natuureducatieve activiteiten daaromheen. Dit doen de vrijwilligers van de stichting vanuit het uitgangspunt om alles uit de natuur weer terug in de natuur te brengen. “Alle materialen die we gebruiken voor activiteiten of het onderhoud zijn hergebruikt, niet schadelijk en zo mogelijk verteerbaar,” vertelt Mirjam van de Lande, voorzitter Plukroute Hank. Mirjam nam woensdag samen met medebestuursleden en vrijwilligers de circulaire wisselbokaal, gemaakt van resthout, in ontvangst. Naast een geldbedrag van 500 euro mag het initiatief ook een jaar lang het Kringlogo voeren, als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving.

Circulaire materialen
Mirjam: “We vinden het heel belangrijk om materialen uit de tuin of het bos te gebruiken en anders spullen te hergebruiken. We hebben een zadenbieb die twee dagen per week in de bibliotheek staat waar mensen zaden kunnen brengen en halen, voor gebruik in eigen tuin.  We gebruiken stokken uit het bos in de tuin, hebben plantenlabels gemaakt van pakken melk en gebruiken draad van oude t-shirts om planten op te binden. Zo zijn we op onze eigen manier heel circulair bezig! We zijn heel blij met de Kringlogo-prijs en kunnen het geld dat eraan verbonden is goed gebruiken om ons initiatief en onze activiteiten nog meer onder de aandacht van inwoners van Hank te brengen.”

Van swapsint tot ecodorp
De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van inwoners. Gelukkig telt Noord-Brabant al veel van dit soort circulaire pioniers, waarvan een steeds groter aantal een eigen burgerinitiatief opzet. De activiteiten lopen uiteen van swapsint tot ecodorp, van wormenhotel tot aan een repaircafé in de klas. De Natuur en Milieufederaties ondersteunen dit soort duurzame initiatieven door het hele land, zodat er een beweging ontstaat van mensen die veranderingen in gang zetten. Met de Kringlogo-prijs krijgen zij een duwtje in de rug.  

Over Brabantse Milieufederatie
De Brabantse Milieufederatie (BMF) is een stichting opgericht in 1972. Het doel is het realiseren en versnellen van de overgang naar een duurzaam Brabant. Dat doet de BMF samen met haar aangesloten organisaties en andere belanghebbenden. De BMF overkoepelt ruim 115 aangesloten (vrijwilligers)organisaties op het gebied van natuur, milieu en landschap in Brabant en maakt deel uit van de landelijke Natuur en Milieufederaties.

Over Plukroute Hank
Plukroute Hank gebruikt gemeentetuinen voor eetbaar groen waar buurtbewoners in kunnen recreëren, oogsten, leren en bewust worden van hun natuur. Plukroute Hank gebruikt duurzame materialen uit de omgeving voor voeding (compost), snoeiafval voor takkenrillen voor schuilmogelijkheden of bouw/speelmateriaal voor kinderen. Ook organiseert de stichting natuureduactieve workshop en deelt ze recepten met gebruik van de vondsten en oogst uit de tuin.