Resultaten politiecontrole op afleiding in 2024 bekend

19 dec , 12:21 Nieuws
monocam
politie

De politie-eenheden in de provincies Noord-Brabant en Zeeland kijken terug op een effectief jaar voor de MONO politiecontrole ‘Ogen op de weg’. Een actie waarbij de politie actief smartphonegebruikers achter het stuur spot en aan de kant zet. In 2024 zijn er over 15 actiedagen in totaal 1867 processen-verbaal opgesteld voor smartphonegebruik achter het stuur.

Tijdens de actie worden de verkeersdeelnemers staande gehouden en aangesproken op de gevaren van afleiding in het verkeer. Deze actiedagen zijn een belangrijke stap in de missie om het aantal verkeersslachtoffers in Brabant en Zeeland structureel terug te dringen. Beide provincies ondersteunen deze actiedagen en benutten de mogelijkheden om de risico’s rond afleiding in het verkeer onder ogen te brengen bij de verkeersdeelnemers.

Telefoongebruik bestuurders spotten vanuit een touringcar
 ‘Ogen op de weg’ richt zich met name op de risico’s van smartphonegebruik achter het stuur. In een speciale touringcar rijdt de politie 16 dagen per jaar door de provincies Noord-Brabant en Zeeland om smartphonegebruik achter het stuur aan te pakken. Zodra ze iemand onderweg signaleren met de smartphone in de hand , wordt dit doorgegeven aan politiemedewerkers in een onopvallende volgauto. Deze agenten zetten de overtreder aan de kant, spreken de bestuurder aan en stellen een proces-verbaal op. Ook wordt smartphonegebruik via de MONO-cam geregistreerd: 576 overtredingen tijdens de actiedagen in 2024. Een MONO-cam is een mobiele camera die vanaf een viaduct kan registreren of een bestuurder een telefoon vasthoudt. Naast de actiedagen worden de MONO-cams gedurende het jaar bijna dagelijks ingezet op diverse plekken.

In gesprek met de smartphonegebruiker
 1291 van de 1867 processen-verbaal waren staandehoudingen. Op dat moment gaan de handhavers in gesprek met de overtreders. Het doel van deze gesprekken is om te zorgen voor meer bewustzijn over de gevaren van smartphonegebruik achter het stuur. Hier ligt volgens de politie dan ook de grootste meerwaarde van de actie. “Een boete van €420 is niet niks, maar in gesprek gaan met de autobestuurder is vaak waardevoller. Mensen realiseren zich niet altijd hoeveel risico ze nemen door even hun telefoon te pakken tijdens het rijden. Door dit direct bespreekbaar te maken, werken we actief aan bewustwording en een veiliger verkeer.” - Michiel Elzerman, Team Verkeer politie Zeeland-West-Brabant

Zichtbaarheid in de media
 Om de boodschap van de actie verder te versterken, is er ook aandacht geweest via diverse media. Zo reden Omroep Brabant, DTV en Omroep Zeeland mee met de handhavingsbus. Zij brachten verslag uit in een aantal artikelen en een item in Goedemorgen Nederland. Dit leidde tot meer zichtbaarheid rondom de MONO-actie en maakt duidelijk hoe actief de politie handhaaft op afleiding in het verkeer.

Afleiding in het verkeer nog steeds een groot gevaar
Afleiding onderweg vergroot de kans op een verkeersongeval. Lees of schrijf je een bericht op je smartphone, dan is je risico op een ongeval al 2,5x groter (uit: Afleiding in het Verkeer, 2020). Het zorgt ervoor dat je minder alert bent waardoor je auto bijvoorbeeld kan gaan slingeren of je niet op tijd remt als dat nodig is. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de bestuurder, maar ook voor anderen op de weg.

Een terugblik én vooruitblik
Uit de resultaten blijkt dat de actie nog steeds zeer belangrijk is om afleiding in het verkeer terug te dringen. De cijfers zijn overduidelijk: ruim 25.000 overtredingen in 2024, waarvan 1876 geconstateerd tijdens deze actiedagen. Om het belang blijvend onder de aandacht te brengen bij de verkeersdeelnemers in Brabant en Zeeland, wordt deze actie ook in 2025 voortgezet. Hiermee onderstrepen de politie en de Provincies Noord-Brabant en Zeeland de noodzaak om afleiding in het verkeer aan te pakken.

Werken aan verkeersveiligheid in Noord-Brabant en Zeeland
In Brabant werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Brabant samen aan een verkeersveiliger Brabant. Naast handhaving van verkeersregels, zijn het veilig inrichten van wegen en het veranderen van het eigen gedrag van weggebruikers belangrijke pijlers. Ook in Zeeland wordt er sterk ingezet op het vergroten van de verkeersveiligheid. Door continu aandacht te besteden aan bewustwording zorgt het ROVZ namens én met haar Zeeuwse partners voor het stimuleren van veiligheid op de weg.