Menno’s Reis gaat door! Dit jaar laat de Alliantie Zuiderwaterlinie inwoners, bezoekers en professionals voor een tweede keer in de voetsporen van vestingbouwer en strateeg Menno van Coehoorn treden. Vanuit zijn gedachtegoed gaan ze in gesprek over de lokale, actuele vragen.
Kunstenaars Tijs Rooijakkers en Paul Staring maakten hiervoor een gloednieuw kunstwerk, dat op 16 mei is onthuld in Velp. Het bewegende kunstwerk ‘Inzicht / Uitzicht’ reist de rest van het jaar door de Zuiderwaterlinie om inzichten en uitzichten van mensen te verzamelen. Met inzichten uit de geschiedenis komen we tot uitzichten voor de ruimtelijke opgaven waar we voor staan.
De kracht van verbinden
Aan de rand van Velp, bij het Vincentiuskerkje, kwamen
geïnteresseerden samen voor de onthulling van het nieuwe kunstwerk van Menno’s
Reis. Op het eerste gezicht een willekeurige, rustige plek. Maar vroeger was
dat wel anders. Het bijzondere kunstwerk staat in een gebied waar ooit de rivier de Maas in
stroomde en waar eeuwenlang sprake was van overstromingen.
Kunstenaars Tijs Rooijakkers en Paul Staring bouwden dit kunstwerk, bestaande uit houten naalden, rondom het idee van inzichten en uitzichten. Deze naalden van populierenhout reisden in 2018 al door de Zuiderwaterlinie onder het motto niet vechten maar hechten. Paul vertelt: “De naalden van het kunstwerk vormen samen een doorgang om naar bepaalde dingen te kijken. De naalden kunnen ook kantelen. Daarmee kun je je blik twee kanten op richten, zowel naar binnen als naar buiten. Door je blik naar binnen te richten, krijg je inzichten. Wanneer je je blik naar buiten richt, kom je tot uitzichten. Menno van Coehoorn wist maar al te goed wat de kracht van verbinden is. Hij reeg alle losse vestingen, forten, linies en schansen aan elkaar. Net als Menno gaan we dit jaar met naald en draad door het landschap om plekken aan elkaar te weven.”
Geïnspireerd door Menno legt de Alliantie Zuiderwaterlinie met dit kunstwerk opnieuw verbindingen. Niet alleen tussen de verschillende plekken in de Zuiderwaterlinie die het kunstwerk aandoet, maar ook tussen bezoekers en hun omgeving. Zij worden aangespoord om over de geschiedenis en de toekomst van het landschap na te denken. Zo legt het kunstwerk de verbinding tussen het heden, verleden én de toekomst.
Inzichten en uitzichten verzamelen tijdens de Linie
Challenge
Op iedere plek waar het kunstwerk naartoe reist, organiseert
de Alliantie Zuiderwaterlinie een Linie Challenge. Dat is een workshop waarin
aandacht wordt geschonken aan een lokale, actuele vraag die in het eerste jaar
van Menno’s Reis werd opgehaald.
Anne-Wil Maris, programmadirecteur Alliantie Zuiderwaterlinie: “De Menno van toen deed er drie jaar over om de Zuiderwaterlinie af te reizen en plekken aan elkaar te verbinden. In dit tweede jaar waarin wij zijn reis herbeleven, roepen we iedereen op om het kunstwerk te bezoeken en inzichten en uitzichten met ons te delen. Deze resultaten presenteren we aan gemeenten, provincies en waterschappen. Zij zijn de Menno’s van nu en kunnen de inzichten en uitzichten meenemen in onze toekomstige landschappelijke, ruimtelijke en wateropgaven. De inzichten en uitzichten krijgen zo een plek in omgevingsvisies van gemeenten én in de harten en hoofden van inwoners van Zuiderwaterlinie-gebied.”
De reizende tentoonstelling start in het weekend van 16 t/m 18 mei bij het Vincentiuskerkje in Velp. Op https://www.zuiderwaterlinie.nl/mennosreis2 vind je de laatste informatie over de reis van het kunstwerk Inzicht / Uitzicht.
Menno’s Reis II wordt mogelijk gemaakt door de steun van het VSBfonds, KunstLoc Brabant, de Mastboom-Brosens Stichting, het Mondriaan Fonds en de Stichting Menno van Coehoorn.
Over Menno van Coehoorn
Ruim 325
jaar geleden ging strateeg en vestingbouwer Menno van Coehoorn op inspectiereis
met als opdracht om de verdediging van de Republiek te verbeteren. Zijn plan
legde de basis voor wat we nu kennen als de Zuiderwaterlinie.
De inspectiereis van Menno van Coehoorn was een reactie op de uitdagingen van zijn tijd: de Republiek werd bedreigd door grote legers uit het zuiden en oosten. Door de vestingsteden aan elkaar te verbinden met gebieden die bewust onder water gezet konden worden (inundatie), kon de vijand tegengehouden worden. De Alliantie Zuiderwaterlinie reist dit jaar in Menno’s voetsporen om inzichten te vinden voor de opgaven van onze tijd.
De Zuiderwaterlinie
De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Om vijandelijke troepen uit het zuiden tegen te houden, zette men het land rondom de vestingsteden onder water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu veel gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige historische vestingsteden, bezoek een van de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur.