Zonnebrandcrėme die niet de juiste bescherming biedt: waarom is dat gevaarlijk?

Foto: PixaBay

De Consumentenbond raadt twee zonnebrandmiddelen af: Vision SPF 30 Clear & Dry Protect Sun Spray en Naïf Mineral Sunscreen SPF 30 behalen namelijk minder bescherming dan de beloofde SPF 30. Vision haalde slechts SPF 18,7 en Naïf SPF 20. Wat zegt dit eigenlijk?

Wat betekent SPF?
Op zonnebrandcrèmes staat een SPF, wat staat voor Sun Protection Factor. Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent. Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Een zonnebrand met SPF 30 laat bijvoorbeeld een dertigste (drie procent) van de UV-B straling door en geeft ongeveer 97 procent dekking. Zonnebrandcrème met factor 20 laat een twintigste (5 procent) door en geeft zo’n 95 procent dekking. De zonnebrandmiddelen van Vision en Naïf bieden dus ongeveer twee procent minder bescherming dan beloofd.

Is een hogere factor beter?
Smeren met een hogere SPF hoeft overigens niet altijd beter te zijn, legde dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC in 2022 aan ons uit. “Een hoge factor geeft een illusie van veiligheid.” Je voelt je extra goed beschermd waardoor je misschien minder vaak smeert of de schaduw niet opzoekt. “Vaak en veel smeren is belangrijker dan de hoogte van de factor”, vertelde ze daarom.

In het geval van de zonnebrandcrèmes van Vision en Naïf met factor 30 is dit extra kwalijk. Niet alleen is er een kans dat je je minder vaak insmeert, omdat je denkt dat je met een hoge SPF smeert. Je bent ook nog eens minder goed beschermd dan gedacht.

Zonnebrandmiddelen moet je dik smeren
Bovendien moet je opletten hoeveel zonnebrandcrème je gebruikt. De SPF is gebaseerd op een laag van 2 milligram per centimeter. De meeste mensen smeren de helft tot een derde hiervan. “Je kunt bij dun gesmeerde zonnebrand de factor vaak door drie delen”, vertelde Wakkee. Ook hierbij is het dus kwalijk dat de crèmes van Vision en Naïf minder beschermen dan beloofd.

Bron: radar.avrotros.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen