Gemeente Geertruidenberg sluit 2022 af met een positief resultaat

Foto: PixaBay

Met de jaarrekening 2022 legt gemeente Geertruidenberg financieel verantwoording af over het beleid in 2022. De cijfers laten zien dat de gemeente het afgelopen jaar een positief resultaat heeft behaald van bijna €1,5 miljoen. Dit resultaat is voornamelijk te danken aan incidentele inkomsten zoals de bijdragen van de Rijksoverheid.

Veel doelen behaald ondanks alle maatschappelijke ontwikkelingen

De na-ijleffecten van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hadden zowel qua personele inzet als financieel een flinke invloed op de gemeente. Net zoals de energiecrisis en financiële problemen van inwoners die daarop volgden. Hier is op ingezet met bijvoorbeeld het Noodfonds, de energietoeslag en schuldhulpverlening. “De ambtelijke organisatie heeft zich wederom flexibel getoond en is efficiënt ingezet op prioriteiten. Daar zijn we als college trots op, aldus wethouder Financiën Hein de Jongh. “Deze aanpak past bij het werken vanuit maatschappelijke opgaven, waar het nieuwe college vanaf de start, in de tweede helft van 2022, op heeft ingezet”.

Ondanks alle onvoorziene maatschappelijke ontwikkelingen werden er in Geertruidenberg toch mooie resultaten behaald:

  • De herontwikkeling van locatie Parkzicht waar in de toekomst een Kindcentrum en sporthal worden gebouwd.
  • Het Theresiakwartier waar wonen en zorg straks samengaan.
  • De uitvoering van het nieuwe inzamelen en de Regionale Energiestrategie.
  • De ontwikkeling van het Plassengebied en de Veerse Toren.
  • Het lokaal uitvoeringsplan Jeugdhulp.
  • De introductie van het Noodfonds voor inwoners met geldproblemen door de stijging van de energieprijzen en de intensivering van schuldhulpverleningstrajecten.
  • Goede opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Voorzichtigheid geboden ondanks positief resultaat

Het jaar 2022 is financieel positief afgerond met een bruto overschot van bijna € 2,7 miljoen. Het netto resultaat over 2022 komt uit op bijna € 1,5 miljoen. Toch is voorzichtigheid geboden. Wethouder de Jongh: “Het positieve resultaat over 2022 is vooral te danken aan incidentele inkomsten, zoals de bijdragen van de Rijksoverheid. Structureel ziet het plaatje er echt anders uit”. Ontwikkelingen zoals de instroom van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders, oplopende kapitaallasten en afnemende bijdragen van de Rijksoverheid stellen de gemeente in de komende jaren nog voor de nodige maatschappelijke en financiële uitdagingen en onzekerheden.

Toelichting op het positief resultaat

Het positieve resultaat is voornamelijk te danken aan incidentele inkomsten zoals hogere Rijksbijdragen en van het Rijk vooruit ontvangen bedragen voor uitgaven die in 2023 worden gedaan. Het college stelt de raad voor om € 1,2 miljoen over te hevelen naar 2023. Daarmee komt het netto jaarrekeningresultaat uit op bijna € 1,5 miljoen. Het college stelt voor om hiervan voor 2023 € 250.000 te bestemmen ter dekking van extra inhuur derden en € 200.000 om de krapte op de reguliere arbeidsmarkt zoveel mogelijk te kunnen opvangen met inhuur derden. Verder stelt het college voor om het resterende positieve saldo van ruim € 1 miljoen te storten in de algemene reserve.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen