Focusflitser vergroot pakkans bellen en appen achter het stuur

11 feb , 8:14 Nieuws
whatsapp 1212017 640
Pixabay

Even een appje beantwoorden, social media checken of iets opzoeken op je telefoon: veel bestuurders doen dat tijdens het rijden. Maar het levert een groot risico op voor de verkeersveiligheid. Daarom gaat het Openbaar Ministerie de handhaving op het vasthouden van mobiele apparaten intensiveren. Vijftig focusflitsers gaan rouleren door heel Nederland, en sturen overtredingen door naar het CJIB. Minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) installeerde vandaag de eerste focusflitser in Den Haag.

Als je 50 km/uur rijdt, en je kijkt drie seconden op een scherm, dan ben je 42 meter verder. Dat is een half voetbalveld, waarbij je je aandacht niet op de weg hebt gehad. En daardoor kun je een rood stoplicht of overstekende voetganger te laat opmerken. Die paar seconden dat je dat berichtje bekeek, kunnen het verschil zijn tussen veilig thuiskomen en een ernstig ongeval veroorzaken. Toch kunnen veel bestuurders de verleiding niet weerstaan; uit onderzoek blijkt dat 75% van de automobilisten zijn telefoon wel eens gebruikt achter het stuur.  

Focusflitser
Om afleiding achter het stuur tegen te gaan zet het Openbaar Ministerie vijftig focusflitsers in. De focusflitser heeft een camera die het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat kan detecteren. De focusflitser is makkelijk te verplaatsen, waardoor deze op wisselende locaties door heel Nederland ingezet kan worden. Foto’s waarop het systeem een mobieltje in de hand van de bestuurder herkend, worden doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daar bekijkt een boa de foto’s nog eens. Is duidelijk dat de bestuurder een mobiel apparaat vast hield? Dan krijgt de kentekenhouder een boete van 430 euro. 

Eerste installatie in Den Haag
Met de voorjaarsnota van 2023 werd door het kabinet extra geld beschikbaar gesteld voor het intensiveren van geautomatiseerde verkeershandhaving. Hiermee is onder andere het ontwikkelen en inzetten van de focusflitser mogelijk gemaakt. De eerste focusflitser werd maandag 10 februari door minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) geïnstalleerd in Den Haag. De komende weken wordt de focusflitser getest, naar verwachting worden er vanaf april 2025 boetes opgelegd. Ook in Utrecht en Noord-Holland worden binnenkort focusflitsers geïnstalleerd. Daarna volgen andere locaties door heel Nederland.

Gezamenlijke aanpak
De focusflitser is een aanvulling op de bestaande handhavingsmethoden tegen afleiding die nu al door de politie worden ingezet, zoals de waarneming door agenten en de inzet van de Monocam en de touringcar. Door op verschillende manieren te waarschuwen voor de risico’s van afleiding en intensiever te handhaven zullen meer bestuurders hun gedrag aanpassen. Het handhaven versterkt zo de boodschap van de MONO-campagne: achter het stuur ben je alléén bezig met het verkeer. En hoe meer focus bestuurders hebben op de weg, hoe meer mensen veilig thuiskomen.