Ontwikkelingen opvanglocatie het Hoge Veer

Foto: Nati/Pexels

In de afgelopen week is rondom de opvanglocatie het Hoge Veer in Raamsdonksveer een aantal ontwikkelingen gaande waarover we u willen informeren.

Opvang Oekraïense ontheemden in het Hoge Veer met een half jaar verlengd

Sinds 1 juni 2022 vangt de gemeente Geertruidenberg Oekraïense ontheemden op in het Hoge Veer in Raamsdonksveer. In het begin ving de gemeente in het Hoge Veer 170 vluchtelingen op. Op dit moment verblijven 149 Oekraïense vluchtelingen in het pand. De eigenaar van het pand, Thuisvester, heeft de gemeente aangeboden om het huidige contract met een half jaar te verlengen.

Dit betekent dat de vluchtelingen tot en met 30 september 2024 op het Hoge Veer kunnen blijven wonen in plaats van tot en met 31 maart 2024. Daarna wordt het gebouw gesloopt en wordt er ruimte gemaakt voor nieuwbouw.

De oorlog in Oekraïne duurt helaas nog steeds voort en voor veel vluchtelingen is het dan ook niet veilig om terug te keren naar hun eigen land. Daarom is de gemeente aan het onderzoeken waar de bewoners na 30 september 2024 naar toe kunnen. ’We blijven onze verantwoordelijkheid nemen in dit vraagstuk, zowel vanuit taakstelling als vanuit humaan oogpunt’, aldus burgemeester Marian Witte.

Het Hoge Veer mogelijk locatie voor noodopvang asielzoekers

Deze week is vanuit het Rijk bij de Baroniegemeenten de vraag gekomen om nog voor kerstmis 2023 noodopvanglocaties te vinden voor de opvang van 250-300 asielzoekers uit ter Apel. De instroom van asielzoekers is hoger dan verwacht. Samen met een tekort aan opvangplekken en een tekort aan woningen voor statushouders leidt dit tot schrijnende situaties in Ter Apel.

Gemeente Geertruidenberg ziet de mogelijkheid om 35 asielzoekers te huisvesten. Vanochtend heeft het college van B&W voor de raadsvergadering van vanavond een raadsvoorstel ingediend waarin staat vermeld om locatie het Hoge Veer zo snel als mogelijk in te zetten als noodopvanglocatie. De opvang zou voorlopig voor de periode van 3 maanden zijn, met de mogelijkheid tot verlenging met telkens 3 maanden, tot uiterlijk 1 oktober 2024. Tijdens de raadsvergadering van vanavond gaat de raad in debat over dit onderwerp. Op donderdag 14 december of maandag 18 december neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Aanmelden voor spreekrecht

Tijdens de raadsvergadering van vanavond gaat de raad in debat over dit onderwerp. Vervolgens nemen zij hierover vanavond of tijdens een extra raadsvergadering op maandag 18 december een besluit.

De raadsvergadering start om 19.30 uur en vindt plaats in het gemeentehuis. Om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, kunnen wij een maximaal aantal bezoekers toelaten. Ook kunt u de raadsvergadering online kijken of terugkijken via de SLOG en Notubiz (geertruidenberg.notubiz.nl).

Vervolg

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het raadsvoorstel, worden inwoners hiervan op de hoogte gebracht en streven wij ernaar om op korte termijn, in samenwerking met het COA, een inloopmoment te organiseren.

De bewoners van het Hoge Veer, zijn persoonlijk van de verlenging en het voorstel om het Hoge Veer mogelijk in te zetten als locatie voor de noodopvang van asielzoekers, op de hoogte gebracht. Direct omwonenden zijn hierover met een bewonersbrief geïnformeerd.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar: [email protected]. Ook kunt u bellen naar: 140162.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen