Amercentrale draait eindelijk (deels) op biomassa

GEERTRUIDENBERG – Na een overgangsperiode die langer dan verwacht duurde is de Amercentrale in Geertruidenberg nu omgeschakeld van een volledig kolengestookte naar een 40%-biomassagestookte centrale.

Dit levert volgens uitbater RWE een besparing op van 1,4 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. De Amercentrale levert stroom aan het equivalent van 360.000 huishoudens. Met de restwarmte van de elektriciteitsproductie levert ze ook warmte aan het Amerwarmtenet dat 40.000 huishoudens en 550 bedrijven in Breda en Tilburg bedient. Tegelijk met de elektriciteit wordt deze warmte ook gedeeltelijk vergroend.

In principe had de omschakeling al in de zomer van vorig jaar moeten plaatsvinden, maar er deden zich nogal wat kinderziekten voor. “Zo liep het aanvoersysteem gemakkelijk vast,” zegt RWE-woordvoerster Riekje Pelgrim. “Maar die problemen zijn nu opgelost.”

Vanaf januari 2019 moet de Amercentrale voor 50% op biomassa draaien en begin 2020 op 80%. “RWE heeft de ambitie om de Amercentrale op termijn volledig te verduurzamen,” aldus Pelgrim.

Lees verder op fluxenergie.nl