Dream Academy – Lijd jij of leid jij je leven?

Foto:

Hoe zou het zijn als je in vrijheid ten volste je leven zou kunnen leiden? Zonder belemmerende overtuigingen, angsten, familiegedoe of spanning. Johan en Marjolijn van Dream Academy Coaching zijn er van overtuigd dat het kan.

“Wie zich van ballast bevrijdt, kan pas echt zijn eigen leven leiden.”

De cijfers liegen er niet om. Uit een recent rapport van de Universiteit Utrecht over de mentale gezondheid van kinderen en jongeren van 11 tot 16 jaar blijkt dat de mentale problemen waar jongeren sinds corona mee worstelen duidelijk niet zijn afgenomen.  Ze ervaren veel prestatiedruk en vooral meisjes zijn minder positief over de relatie met hun ouders, vrienden, klasgenoten en leraren dan voor de coronacrisis. Ook de groep tot 24 jaar heeft nog altijd meer last van depressieve gevoelens en stressgevoelens, constateert het RIVM. Ook bij Dream Academy zien ze dit terug in de stijging van het aantal en aard van de hulpvragen.

Mentale veerkracht

“Ruzie met vriendin(en), een slecht cijfer, gedoe met je ouders: het zijn allemaal tegenslagen die bij het leven horen,” vertelt Marjolijn. “Daarnaast heeft ieder mens een verhaal en komt trauma overal voor. Van de deuken die kinderen tijdens een scheiding kunnen oplopen, door ander verlies of omgang met pesten. Met deze dingen kunnen omgaan, vraagt om mentale veerkracht. Iets wat je op school niet leert en vanuit thuis niet altijd vanzelfsprekend is. Het is dan ook niet raar dat je soms de tools mist om met bepaalde situaties om te gaan, waardoor je het even niet meer weet.”

Focus op andere zaken

Saskia (18) kwam bij Dream Academy Coaching terecht met het verlangen: ik wil tevreden zijn met wie ik ben. Zij zat veel in haar hoofd, had last van piekergedachten en had door een aantal ervaringen op de basisschool een negatief beeld van zichzelf ontwikkeld. “Ik dacht alle vormen van behandelingen al te hebben gehad, maar toch bleek niks minder waar,” vertelt Saskia. “Ik heb mijn beperkende overtuigingen leren herkennen en de negatieve ervaringen van de basisschool een plek leren geven. Doordat er tijdens de sessies op hele andere praktische punten werd gefocust dan ik normaal gewend was, heb ik mijn problemen kunnen aanpakken.  Ik voelde mij altijd heel erg op mijn gemak tijdens de sessies en er werd altijd super goed geluisterd naar de behoeftes die ik had.”

De beste versie van jezelf

Johan: “In onze praktijk begeleiden we veel kinderen en jongeren met uiteenlopende hulpvragen op het gebied van angsten, zelfbeeld en sociale aspecten. Als je niet lekker in je vel zit, ben je niet de beste versie van jezelf en kun je niet ten volste je eigen leven leiden. Je loopt als het ware mentaal vast. Hoe fijn is het dan als een coach met je meekijkt en jou de juiste vragen stelt, zodat je je eigen pad weer kunt bewandelen. Bij topsporters is het heel gangbaar om naast een sportcoach ook een mentale coach te hebben om goed te kunnen presteren. Voor wie geen topsport beoefent, geldt eigenlijk hetzelfde: ondanks alle tegenslagen en deuken, de beste versie van jezelf worden.”

Meer informatie: 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen