Week van de Pleegzorg

Foto: PixaBay

Van 2 tot 9 november is het de Week van de Pleegzorg. Tijdens deze week wil Pleegzorg Nederland extra aandacht vragen voor het belang van meer pleegouders. Het gaat namelijk niet goed met het aantal beschikbare pleegouders.

Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders. Tegelijk is de vraag naar pleegzorg nog altijd groter dan het aanbod van beschikbare pleegouders. Daardoor neemt het tekort langzaam, maar zeker toe. Dit is zorgwekkend, ook omdat de onzekerheid en onrust in de samenleving toenemen. Dit komt door verschillende crisissen, zoals de wooncrisis, de energiecrisis en de hoge inflatie. Hierdoor hebben minder mensen een stabiele persoonlijke situatie en melden ze zich niet zo snel aan als pleegouder.

Kinderen de dupe van tekort

Kinderen zijn de dupe van het tekort aan pleegouders. Doordat er minder pleegouders beschikbaar zijn, is het voor de pleegzorg steeds lastiger om een goede match te maken tussen kind en pleegouder. Ook worden kinderen nu steeds vaker doorgeplaatst doordat het langer duurt voordat een plek voor lange tijd is gevonden.

Extra aandacht voor meer pleegouders

Pleegzorg Nederland wil deze ontwikkeling keren. Daarom vragen zij tijdens de Week van de Pleegzorg extra aandacht voor het belang van meer pleegouders. Pleegzorg Nederland maakt zich zorgen om het kleiner wordende aantal nieuwe pleegouders. Maar er is ook positief nieuws. Het aantal kinderen dat pleegzorg nodig heeft, steeg jarenlang. Na een tijd van evenwicht lijkt dit aantal te dalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen