Informatiebijeenkomsten energieprojecten

Foto: PixaBay

Er zijn nieuwe ontwikkelingen rondom verschillende energieprojecten in de omgeving van de gemeente Geertruidenberg. Namelijk Net op Zee Nederwiek 3 en hoogspanningsverbinding 380 Kv Geertruidenberg -– Krimpen a/d IJssel/Crayestein. In juni zijn er verschillende informatiebijeenkomsten voor deze 2 projecten.

Onderzoeksvoorstel Net op Zee Nederwiek 3 klaar voor uw ideeën

Nederland gebruikt steeds meer energie uit bronnen die niet opraken, zoals de wind. Zo wordt ook windpark Nederwiek op de Noordzee aangelegd. Dit windpark moet aangesloten worden op het landelijke hoogspanningsnet, via ondergrondse kabels en converterstations die de stroom omzetten om het te kunnen vervoeren. Deze ondergrondse kabels worden ook wel het “net op zee” genoemd.

Het onderzoeksvoorstel voor dit Net op Zee project – Net op zee Nederwiek 3 – is klaar voor uw  inbreng. De officiële term voor het onderzoeksvoorstel is concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau. In de concept-NRD staat wat we gaan onderzoeken en hoe we dit doen. Uw aanvullingen op de concept-NRD zijn van harte welkom. U kunt een zienswijze indienen op de concept-NRD tot en met donderdag 13 juli. Dat kan via www.rvo.nl/nederwiek3. Op deze website vindt u meer informatie over het project, waar en wanneer de informatiebijeenkomsten plaatsvinden en hoe u kunt participeren.

Hoogspanningsverbinding 380 kV Geertruidenberg – Krimpen a/d Ijssel/Crayestein

In 2030 dreigt er op de bestaande hoogspanningsverbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel een knelpunt te ontstaan. Daarom komt er een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding tussen de hoogspanningsstations in Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of Crayestein, bij Dordrecht.

Van vrijdag 26 mei tot en met donderdag 6 juli 2023 ligt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor dit project ter inzage. In de concept-NRD beschrijft TenneT welke tien mogelijke routes onderzocht gaan worden, wat er dan precies onderzocht gaat worden en hoe dit wordt gedaan. Iedereen kan op de concept Notitie reageren door het indienen van een zienswijze. Daarna wordt de definitieve NRD vastgesteld, waarna de onderzoeken kunnen starten.

De resultaten van deze onderzoeken worden beschreven in het milieueffectrapport (MER) en de Integrale Effectenanalyse (IEA). Het streven is om in 2025 een voorkeursbeslissing te nemen. Na 2027 wordt de nieuwe verbinding gebouwd.

Bezoek een informatiebijeenkomst

Het ministerie van Economische Zaken en TenneT komen in juni op diverse locaties in de buurt langs om hierover met u in gesprek te gaan. U bent welkom op een van de informatiebijeenkomsten. Deze vinden plaats tussen 19:00 en 21:00 uur op:

–         13 juni: Dorpshuis de Bolderik, Sleeuwijk, Altena

–         14 juni: Fletcher Hotel de Korenbeurs, Made, Drimmelen

–         15 juni: Crayestein Golf, Dordrecht

–         19 juni: Hotel de Borgh, Zevenbergen, Moerdijk

–         21 juni: Boelaars, Raamsdonksveer, Geertruidenberg

Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie

Voor meer informatie over de informatiebijeenkomsten en de procedure, en om de stukken te downloaden, kunt u terecht op www.bureau-energieprojecten.nl. Kijk daarnaast voor meer informatie op Tennet.eu, Netopzee.eu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen