Onderdelen van het vorige maand failliet gegane Blokker hebben een nieuwe eigenaar. Het gaat onder meer om de webshop en de merkrechten. Ook wil de nieuwe eigenaar samenwerken met de uitbaters van 45 filialen.
Dat hebben de curatoren maandag bekendgemaakt, zonder te benoemen wie de koper is. Wel melden ze dat de nieuwe koper van plan is om het Blokker-merk weer op te bouwen.
Of er inderdaad 45 winkels verdergaan, is nog onduidelijk. Het daadwerkelijke aantal vestigingen dat een doorstart maakt, kan de komende tijd wijzigen.
Het hangt onder meer af van afspraken met franchisers en verhuurders van panden. Dat proces kan enkele maanden in beslag nemen.
Veel winkels tot eind dit jaar open
Het 128 jaar oude Blokker ging vorige maand failliet na
aanhoudende verliezen en problemen met het afbetalen van schulden bij de
Belastingdienst. Het gaat om een bedrag van ruim 26 miljoen euro.
Die schulden waren ontstaan tijdens de coronapandemie, toen winkels maar beperkt open mochten. Ten tijde van het faillissement telde de keten ruim 3.500 medewerkers en had het bedrijf in Nederland bijna 400 winkels, inclusief de 45 franchisefilialen die buiten het bankroet vielen.
Momenteel zijn de winkels nog open om voorraden op te maken. Voor veel vestigingen geldt dat ze tot 31 december van dit jaar openblijven.
Dat is voor veel medewerkers de laatste werkdag bij Blokker. Wel is het project 'van-werk-naar-werk' opgetuigd. Daarbij werken de curatoren van Blokker samen met vakorganisaties om personeel naar een nieuwe baan te begeleiden. Volgens bestuurder Linda Vermeulen van vakbond FNV heeft personeel van Blokker nog veel vragen die onbeantwoord zijn. "Met welke partij wordt zaken gedaan? Hoe zit het met hun rechten, loon, toekomst en de winkel waar zij werken? Medewerkers hebben een grote behoefte aan duidelijkheid." Vermeulen zegt wel dat veel werknemers inmiddels elders werk hebben gevonden.