Provincies, waterschappen en Brabants Landschap investeren fors in Brabantse Wal

11 apr , 12:26 Nieuws
motorized water board 7585507 1280
Pixabay

De provincies Noord-Brabant en Zeeland en de waterschappen Brabantse Delta en Scheldestromen investeren samen met Brabants Landschap fors om gebruik te maken van het water dat afstroomt aan de voet van de Brabantse Wal.

Op dinsdag 15 april tekenen de betrokken partijen een intentieovereenkomst om dit project Water tussen Wal en Schelde verder concreet te gaan maken. Ze trekken samen met het rijk de portemonnee voor een bedrag van ongeveer 11,5 miljoen euro. Het project draagt bij aan de ambitie van de Zuidwestelijke Delta om in 2050 de meest klimaatbestendige delta ter wereld te zijn.

Natuurontwikkeling
Aan de voet van het Brabantse Wal gebied komt een grote hoeveelheid zoet water vrij, afkomstig uit de bodem (kwel) en van directe regen. Jaarlijks gaat het om ongeveer 30 miljoen kuub water, waarvan een deel wordt gebruikt voor natuur en landbouw; de rest stroomt via het grensgebied van Brabant en Zeeland de Westerschelde in. De partners zien diverse mogelijkheden voor het zoete water aan de voet van de Brabantse Wal. Zo is het water geschikt voor natuurontwikkeling op het Markiezaatsmeer en een robuuster watersysteem aan de voet van de Wal dat gunstig is voor de landbouw en waterkwaliteit in het gebied. Vanuit de ambitie om het water nuttig te gebruiken voor de natuurdoelen van het Markiezaatsmeer, is de stuw in het meer al vernieuwd.

Deltaprogramma
Binnen de samenwerking van de Zuidwestelijke Delta staat zoet water hoog op de agenda. In 2021 is ‘Gebruik afstromend water van de Brabantse Wal’ als maatregel opgenomen in het Deltaplan Zoet Water voor de periode 2022-2027. De Zuidwestelijke Delta is hierin een van de zoetwaterregio’s. Het project stond in 2023 en het eerste deel van 2024 in het teken van monitoringsactiviteiten en modelonderzoek in het gebied. In het grensgebied van de waterschappen Brabantse Delta en Scheldestromen zijn veel metingen uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van de waterkwaliteit en waterkwantiteit op deelstroomgebiedsniveau. Met deze informatie startte de projectgroep eind 2023 met een analyse van de haalbaarheid van twee resterende deelprojecten: “Afstromend water voor natuur: wateraanvoer naar Natura 2000-gebied Markiezaatsmeer” en “Afstromend water voor verbeteren waterkwaliteit en/of optimalisatie watersysteem”.

Intentieovereenkomst
De onderzoeken tonen aan dat het afstromende water nuttiger gebruikt kan worden. Hiervoor zijn dus wel flinke investeringen nodig. De partijen gaan hiervoor een nauwe samenwerking aan om de maatregelen verder uit te werken richting de uitvoering. Die samenwerking wordt vastgelegd in de intentieovereenkomst.

De ondertekening van de intentieovereenkomst vindt op 15 april plaats op het kantoor van het waterschap Brabantse Delta op het landgoed Bouvigne in Breda.